projects information home  
 
 
only search Studio Kalamar
AJDOVŠČINA CULTURAL CENTRE
 
 

location: Ajdovščina
area: 2.000 m2
client: Marc d.o.o.

type:public
status: concept
year of project: 2007

 
   
 
A new contemporary cultural centre is inserted into the existing industrial building shell. Adjoining new urban areas provide connective environments between water and culture as well as culture and city. The original 19th century water mill volume houses the centre's core, a 300-seat auditorium. A spacious foyer next to the entrance square can serve as a central cultural information office or exhibition space, a small cafe behind is oriented to the river. Auditorium is accessed either from the ground level or via staircases leading to the first floor. The height of the existing volume allows for an additional floor above the auditorium. This terrace with fine views of the surroundings can house either a mediatheque or a rehearsal studio. The stage's position on the ground level provides easy manipulation with stage elements. Northern annex of the existing building houses a music school. Structure's finishes reinterpret existing spatial relations: previously a driving force in the mill, water manifests itself in the dynamic shape of auditorium, a liquid drop inside the mill's hard shell. The faceted foyer annex reflects the waves of the river.
 
projects
 
by year
 
by status
completed
under construction
current
unbuilt
concept
 
by type
housing
office
public
retail
production
public space
urban infrastructure
masterplan
interior
product design
stage design
 
awards
 
contact
Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Slovenia

Tel.: +386 1 2410 470

studio@kalamar.si
 
Follow us on
Website contents © Studio Kalamar, 2017