projects information home  
 
 
only search Studio Kalamar
PRODUCTION FACILITY LTH CASTINGS - PHASE 2
 

 

location: Škofja Loka, Slovenia
client: LTH Castings d.o.o.
area: 15.700 m2
type: production
year of completion: 2018

 
 

Extension of the original facility constructed by Studio Kalamar in 2014.
LTH Castings is a foundry that manufactures products in aluminum and magnesium, mainly for major German car manufacturers. The high-tech production requires a high quality level of working environmentin order to achieve a high standard of product quality. Project represents the second phase of relocation from a location which did not have room for adequate expansion, with first phase completed in 2014, also designed by Studio Kalamar. The facility consists of a development department in a traditional office building and a large-volume production hall with all the necessary infrastructure. Duality of the program is reflected in the duality of architectural composition. Development department is housed in a three-storey building with vertical concrete shades as its strongest element. Shades reduce the size of heat intrusion as well as disruptive aggressive morning and afternoon light using only their geometry, with no mechanical help. Tectonics and vertical dynamics of the development building is adjoined by a subdued composition of the production hall. Prefabricated reinforced concrete structure easily bears all load situations and is also a suitable frame for lightweight shell of thermal insulated metal sandwich made with insulation thickness of 15 cm to ensure adequate thermal stability of the working environment. As an adequate lighting is of the utmost importance for precise manual work process, we introduced sheds on the roof to ensure a high level of quality of northern light. This reduces the cost of energy for lighting, while allowing workers visual contact with the outside world. The entire interior of the production volume is painted in light gray RAL 9002, providing a sense of brightness and minimum contrast of light, being the least tiring for workers' eyes. Elements of natural night ventilation facility are arranged in the sheds. Grilles are mounted in the lower and upper zones, in the summer they open during the night. Natural draft cools the workspace by a few degrees, allowing the delayed start of cooling the building for a few hours. Energy supply of the building is arranged with groundwater, its energy potential is transformed into the summer cooling and winter heating via heat pumps. This reduces the carbon footprint of the building by 60%, the cost of energy supply is also reduced by the same amount.

 

projects
 
by year
 
by status
completed
under construction
current
unbuilt
concept
 
by type
housing
office
public
retail
production
public space
urban infrastructure
masterplan
interior
product design
stage design
 
awards
 
contact
Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Slovenia

Tel.: +386 1 2410 470

studio@kalamar.si
 
Follow us on
Website contents © Studio Kalamar, 2021
Photos Miran Kambič