projects information home  
 
 
only search Studio Kalamar
SLOVENSKA STREET IN MURSKA SOBOTA
 

 

location: Murska Sobota, Slovenia
area: 8.500 m2
type: public space
status: concept
year of project: 2016

 
WIDTH
Slovenian street is a wide boulevard - its width has been determined by architect Takats before the First World War by the placement of Faflek and Kolos houses. This width more than adequately covers all the needs of the urban main street and has the potential to become a pleasant public space vibrant with city life. Our proposal is based on the premise that Slovenska street should not be closed to traffic in its present state. Traffic brings in energy, dynamism and also users of urban space that - through use - create an economic base and raise the attractiveness of the city centre. The current transport width is oversized for the city centre, because higher speeds are neither viable nor not desired here. The width of the roadway intended for motor traffic is narrowed to 5.60m, which automatically reduces speed, thereby increasing the safety of all involved, and consequently the well-being of pedestrians while the pedestrian area of the west side of the street is enlarged to at least 5.70m.
WEST SIDE OF THE STREET - PLANE TREE AVENUE
The new width allows FOR planting of a shady tree-line on the west side of the street. We propose planting plane trees, the same as it was on the east side of the street before felling. Plane trees were introduced to Murska Sobota by architect Novak, thus establishing the constant of shady French boulevards which introduced some cosmopolitanism from the Latin part of Europe to Murska Sobota.
EAST SIDE OF THE STREET
There are no interventions into the existing state of the east side of the street. Regulation begins at the curb line of the current cycle paths. We suggest that the bicycle traffic in both directions is moved to the eastern side. The current cycle path is extending towards the roadway for a meter, thus obtaining a width of 2.75 m necessary for two-way traffic. If one direction was arranged along the west side, the width of 0,75m width would be lost (the width of each separate lane being 1.75 m), and even more important is the effect of regulation of both directions of bicycle traffic in one route.
MATERIALITY, URBAN EQUIPMENT
Pedestrian area of the west side of the Slovenska Street is paved with high-quality concrete pavers, optionally with a mosaic colour pattern, which prevents visible defects and inclinations of arrangements, as well as being less susceptible to effects of time and fatigue. Cast iron grates are placed around the trunks of new plane trees, spaces between trees become ideal for a street furniture - benches, bike racks, advertising panels, street lighting. In front of Blagovnica department store, pedestrian area is extensively expanded, which allows for installation of larger benches with flower arrangements in the middle.
Development of the entire area would be greatly helped by integration the two of the two programme "basins" of the city centre - Slovenska Street and its western hinterland. In addition to abolishing motor traffic between Kocljeva and Slovenska and Victory Square and Slomškova Street, this can be increased by additional penetration of Blagovnica into the space between the Marketplace and Cultural Centre. With the complexity of the ownership structure is currently not beneficial to this idea; the future may bring new possibilities.


 

projects
 
by year
 
by status
completed
under construction
current
unbuilt
concept
 
by type
housing
office
public
retail
production
public space
urban infrastructure
masterplan
interior
product design
stage design
 
awards
 
contact
Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Slovenia

Tel.: +386 1 2410 470

studio@kalamar.si
 
Follow us on
Website contents © Studio Kalamar, 2017