projects information home  
 
 
only search Studio Kalamar
VICTORY SQUARE IN MURSKA SOBOTA
 
 
location: Murska Sobota, Slovenia
area: 2.000 m2
client:
Municipality of Murska Sobota
type: public space
status: completed
year of completion: 2003
 
 
As the only square in Murska Sobota that can be used for public events, the new Victory Square connects programs on both sides of the square. In contrast with the voluminous Victory Monument region, the new area is envisioned as a plane emphasizing the adjoining programs. To the street, it is bordered by a straight line of trees and a line of roses. Two principles unify the square space; the first is one-level design: parking spaces and sidewalks are both located on the same level, thus allowing for an unobtrusive conversion from parking to urban/pedestrian use in the evenings and on weekends, as well as spontaneous transformation into event space. Parking spaces are delineated unobtrusively. The second principle is the paving pattern. Grey granite cubes form a fine, lace texture, the parking scheme is outlined in red cubes. Another layer that unifies the plane is based on fastest user movements across the surface, thus creating a series of diagonals that introduce dynamics and enmesh the square into a single space system.
 
Published in: 1000 x landscape architecture (2008)
 
projects
 
by year
 
by status
completed
under construction
current
unbuilt
concept
 
by type
housing
office
public
retail
production
public space
urban infrastructure
masterplan
interior
product design
stage design
 
awards
 
contact
Studio Kalamar d.o.o.
Slovenska 19
1000 Ljubljana
Slovenia

Tel.: +386 1 2410 470

studio@kalamar.si
 
Follow us on
 
Website contents © Studio Kalamar, 2017
Photos
Miran Kambič and Studio Kalamar